O româncă a câștigat Premiul Ig Nobel care o pune alături de geniile lumii

de: Daniel Ștefan
14 09. 2018

O româncă se află printre câștigătorii Premiului Ig Nobel, o festivitate care celebrează cele mai trăznite studii științifice. Nu e chiar ceea ce pare, dar cercetările te fac să și gândești, nu doar să zâmbești.

Premiile Ig Nobel celebrează cele mai trăznite cercetări științifice. Multe nu au sens. Întâi te fac să zâmbești, dar, apoi, te fac să gândești. Este o altfel de știință, mai amuzantă, mai interactivă sau, dimpotrivă, mai plictisitoare, depinde de fiecare cum se raportează la Ig Nobel.

Printre câștigătorii Premiului Ig Nobel pentru antropologie se numără și românca Gabriela-Alina Sauciuc, pentru un studiu despre cimpanzeii de la zoo și despre vizitatorii lor umani.

Alina Sauciuc a ajuns la concluzia că cimpanzeii de la zoo îi imită pe vizitatori mai des decât o fac oamenii.

„Motivul pentru care ne aflăm aici este un studiu despre interacţiunile spontane dintre cimpanzei şi oameni, la o grădină zoo din Suedia. Scopul nostru era să vedem dacă cele două specii de primate îşi imită reciproc maimuţărelile. Aşa a fost. Cel mai important, am observat că maimuţăreala a dus la prelungirea interacţiunilor interspecii”, a declarat românca laureată, în cadrul ceremoniei.

Se pare că imitația este cea mai sinceră formă de lingușire și foarte comună la primate. La om o întâlnești din plin și este crucială pentru dezvoltarea personală pentru că ajută la crearea unor legături sociale și la transferul de abilități și cunoștințe, crede câștigătoarea premiului.

Sigur, Gabriela-Alina Sauciuc este cercetătoare la o universitate din Suedia, nu din România (nici nu cred că mai era nevoie să menționez).

Au mai fost acordate Premii Ig Nobel și în domenii ca medicină, biologie, chimie, educație medicală, literatură, nutriție, economie, medicină reproductivă și, desigur, pentru pace, doar e vorba de Nobel.

La Premiul Ig Nobel pentru pace e un studiu și mai interesant. În acest domeniu, s-au măsurat frecvența, motivația și efectele urlatului și înjuratului în timp ce te afli la volan și conduci. Chiar și cele mai docile persoane prezintă tendința de a deveni violente verbal și nu numai atunci când conduc și sun puși în situații stresante.

Premiul Ig Nobel pentru medicină a ajuns la doi americani, care au au vrut să demonstreze că un carusel poate fi un mijloc de accelerare a eliminării unei pietre la rinichi. Trofeul pentru economie a fost luat de o echipă internaţională care a investigat cât de eficient este ca angajaţii să folosească păpuşi voodoo ca să se răzbune pe şefii abuzivi.

Premiile Ig Nobel sunt creaţia editorului şi fondatorului revistei „Analele Cercetărilor Improbabile” şi sunt menite să scoată în evidenţă studii care încurajează oamenii să gândească în moduri neobişnuite.